Programma 2024

Je kunt ons programma hier in detail ontdekken. Heb je nog ideeën, opmerkingen of vragen? Laat het ons zeker weten!

Thuis in een groen en landelijk Kalmthout

Kalmthout is een landelijke en groene gemeente. “Kalmthout, als je van natuur houdt”, dat moet voor de N-VA zo blijven. Volgens het meest recente betonrapport van 2024 bedraagt de verhardingssnelheid (open ruimte per dag verloren) tussen 2013 en 2021 in Kalmthout 184m2 per dag (ter vergelijking: het Vlaamse gemiddelde bedraagt 169 m2 per dag). De N-VA kiest ervoor om de open ruimte op ons grondgebied te verankeren, onze kernen kwalitatief te verdichten en ruimte efficiënter te benutten. Op die manier versterken we onze dorpskernen.

Het groen en landelijk karakter van Kalmthout mag niet onder druk komen te staan door de ongecontroleerde groei van appartementsgebouwen en grootschalige verkavelingen. Het opstellen van ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) is juridisch de beste manier om op lange termijn versnippering en zonevreemd gebruik te voorkomen en onze open en groene ruimte te vrijwaren. Een RUP zorgt voor meer duidelijkheid en rechtszekerheid over waar en wat wel of niet mag gebouwd worden. Met een strategisch vastgoedbeleid kunnen we de ontwikkelingen in de juiste richting sturen. We onderhouden een goede relatie met ontwikkelaars en de vastgoedwereld, maar bewaken onze grens en blijven steeds dé regisseur.

Om wateroverlast, verhitting en de gevolgen van droogte te beperken, moet (naast riolering en bufferbekkens) geïnvesteerd worden in grasbufferstroken, boomaanplantingen en groenzones. Kortom: vergroening en ontharding. Pleinen, voetpaden en andere openbare plaatsen ontharden en vergroenen we verder, o.a. het Willy Vandersteenplein en het marktplein. Zo kiezen we voor groene en halfverharde parkeerplaatsen waar mogelijk. De gemeente geeft het goede voorbeeld en stimuleert particulieren via onthardingscampagnes en gerichte subsidies.

De rioleringsgraad in onze gemeente bedraagt 83% en moet verder worden verhoogd (ter vergelijking: het Vlaamse gemiddeld bedraagt 93%).

Er moet ingezet worden op duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en laadpalen. Burgers stimuleren we om op een duurzame manier te handelen. De gemeente geeft het goede voorbeeld, zonder te betuttelen.

De gemeente moet voldoende vuilnisbakken voorzien op het openbaar domein, maar zwerfvuil en sluikstorten hebben geen plaats in onze maatschappij. De controle en handhaving wordt via het GAS-reglement verscherpt.

Landbouwgronden worden strategisch ingezet om onze landbouw te verduurzamen en de jonge, familiale landbouwers perspectief te bieden. De tegenstelling tussen landbouw en natuur is een valse tegenstelling. Er moet voldoende landbouwgrond beschikbaar blijven voor onze boeren. Daarnaast zetten we ook in op meer natuurgebied.

  • Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) beschermen het groene karakter van onze gemeente en wijken en bieden duidelijkheid en rechtszekerheid.
  • Ontharding en vergroening van het openbaar domein via bv. grasbufferstroken, boomaanplantingen en groenzones, o.a. aan het Willy Vandersteenplein en het marktplein.
  • Een inhaalbeweging om woningen aan te sluiten op het rioleringsstelsel.
  • Investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en laadpalen. Duurzaam gedrag bij inwoners aanmoedigen. De gemeente geeft het goede voorbeeld, zonder betutteling.
  • Extra inzetten op de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil.
  • De tegenstelling tussen landbouw en natuur is een valse tegenstelling. Er moet voldoende landbouwgrond beschikbaar blijven voor onze boeren. Daarnaast zetten we ook in op meer natuurgebied.

Betaalbaar wonen in eigen streek

De behoefte aan betaalbare woningen stijgt. Betaalbaar wonen kan voor de N-VA niet verengd worden tot louter sociale (huur)woningen. De gemiddelde prijs voor een woning in Kalmthout stijgt, waarmee Kalmthout bij de duurste gemeenten in Antwerpen zit. De N-VA wil extra aandacht schenken aan alternatieve woonvormen zodat een positief klimaat wordt geschept rond diverse vormen van samenhuizen (zoals co-housing).

De N-VA wil Kalmthoutenaren de mogelijkheid geven om in de eigen gemeente te blijven wonen indien ze dat willen. Het “Wonen in Eigen Streek” (WIES) creëert mogelijkheden om als gemeente financiële steun te bieden aan inwoners die een huis willen bouwen of renoveren, maar het niet kunnen betalen. Verder denken wij aan huurkoopwoningen waarbij je de woning huurt maar na termijn de kans krijgt om de woning aan te kopen tegen een vooraf afgesproken bedrag. Inwoners of gezinnen die niet meteen de middelen hebben om een woning te kopen of een lening af te sluiten bij de bank, kunnen toch al wonen in het huis dat ze hopen te verwerven. De stationsomgeving Kalmthout heeft veel onderbenut potentieel om een betaalbaar woningaanbod te realiseren. De verdere ontwikkeling is wenselijk: betaalbare woningen voor jong en oud met voldoende aandacht voor groen.

Ook de nood aan sociale huurwoningen is groot. Kalmthout moet 162 sociale huurwoningen op haar grondgebied realiseren tegen 2025, maar volgt dat groeipad van sociale huur niet. De nodige inspanningen moeten geleverd worden om dat bindend sociaal objectief (BSO) te bereiken.

  • Betaalbare woningen met voorrang voor Kalmthoutenaren.
  • De ontwikkeling van de stationsomgeving Kalmthout met betaalbare woningen voor jong en oud.
  • Extra aandacht schenken aan alternatieve woonvormen, zoals co-housing.
  • Inspanningen leveren om het bindend sociaal objectief (BSO) inzake sociale huurwoningen te realiseren.

Een open communicatiebeleid dat leidt tot betrokkenheid

De N-VA staat voor een verstandig lokaal bestuur dat de belangen van haar inwoners centraal stelt. We zetten in op een verdere digitalisering van loketten en een vlotte dienstverlening. Maar ook de fysieke loketten blijven essentieel. Voor bijna alle vragen moet je vandaag een afspraak te maken bij de gemeentediensten. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom pleit de N-VA voor vrije inloopmomenten (zonder afspraak) bij de gemeentediensten.

Het platform ‘Denk mee voor Kalmthout’ met bijhorende wijkbudgetten is een goed initiatief, maar bereikt nog te weinig Kalmthoutenaren. Dankzij de N-VA wordt er voor de aanvang van de gemeenteraad spreekrecht voor burgers voorzien. Deze participatiemogelijkheden worden meer gepromoot.

De N-VA draagt daadwerkelijke inspraak, correcte informatie en communicatie hoog in het vaandel. Vooraf, tijdens én na werken of projecten worden omwonenden maximaal geïnformeerd en betrokken.

Kalmthoutenaren betalen (hoge) belastingen aan het gemeentebestuur. De N-VA vindt dan ook dat alle inwoners het recht hebben om te weten waaraan het gemeentebudget wordt besteed. We maken een interactieve tijdlijn waar besluitvorming en budgetten worden gevisualiseerd om de transparantie te maximaliseren. Ook een livestreaming van de gemeenteraad zorgt voor meer transparantie over de besluitvorming.

De N-VA wil digitale informatieborden in het straatbeeld (bv. aan het marktplein). Op die manier kunnen burgers gemakkelijk en duidelijk worden geïnformeerd over de gemeentelijke organisatie en activiteiten, wegenwerken en omleidingen. Ook in noodsituaties kan er dankzij informatieborden kort op de bal worden gespeeld. Bovendien kunnen deze borden ondersteunend werken naar lokale verenigingen die hun activiteiten hiermee in de verf kunnen zetten.

  • Vrije inloopmomenten (zonder afspraak) bij de gemeentelijke diensten.
  • Uitbreiden en promoten van participatiemogelijkheden.
  • Daadwerkelijke inspraak, correcte informatie en communicatie: vooraf, tijdens en na werken of projecten worden omwonenden maximaal geïnformeerd en betrokken.
  • Interactieve tijdlijn waar besluitvorming en budgetten worden gevisualiseerd voor optimale transparantie.
  • Livestreaming van de gemeenteraad.
  • Digitale informatieborden in het straatbeeld, bv. aan het marktplein.

De Kalmthoutse rekening op orde

De N-VA wil de financiën met zorg beheren, de belastingen laag houden en verstandige keuzes maken voor de toekomst van onze Kalmthoutenaren.

Hoewel de gemeentelijke schulden de afgelopen jaren zijn afgebouwd, zal door de aangepaste raming van de nieuwe turnhal op het sportpark Heikant en het nieuwe gemeentehuis de schuldafbouw de eerstvolgende jaren niet worden verdergezet. Extra financiering zal nodig zijn. De N-VA wil geen schuldenput creëren op kap van de toekomstige belastingbetaler. Doordachte investeringen zijn een vereiste. We zorgen ervoor dat de focus komt te liggen op de echte kerntaken van de gemeente. We evalueren de lijst van toegekende subsidies en sturen bij waar nodig, om te verzekeren dat steun gericht en doelmatig wordt toegekend.

De N-VA staat voor verantwoordelijk financieel beheer. Door te zorgen voor een gezonde financiële situatie, kan de gemeente blijven investeren in belangrijke projecten en diensten zonder haar schuldenberg te laten ontsporen. Waar het kan kijken we ook voor lagere belastingen.

  • Een verlaging van de belastingen waar mogelijk.
  • Evalueren van de lijst van subsidies en bijsturen waar nodig, om te verzekeren dat steun gericht en doelmatig wordt toegekend.
  • Focus op de kerntaken voor een efficiënt en veerkrachtig Kalmthout.

Veilig onderweg en thuis in Kalmthout

Veilig onderweg

Verkeersveiligheid is onze prioriteit op het vlak van mobiliteit. Dat betekent onder meer investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, veilige fietsoversteekplaatsen, toegankelijke en goed onderhouden voetpaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het verkeer.

Kalmthout kan beter voor wat de fietspaden betreft, zowel op vlak van communicatie, infrastructuur als beleving. Er bestaan vandaag nog steeds onveilige situaties, zoals aan de Achterbroeksteenweg, Brasschaatsesteenweg enzovoort. We maken prioritair werk van de aanleg van fietspaden, waar het moet in samenwerking met de betrokken hogere overheden.

Een vlotte verkeersdoorstroming met een goed handhavingsbeleid is cruciaal. Infrastructurele maatregelen en snelheidscontroles moeten de snelheid en veiligheid handhaven. Dit moet zorgen voor een  vlotte doorstroming van het verkeer, via verbindingswegen en niet door woonwijken. De N-VA wil sluipverkeer ontmoedigen op basis van objectieve data en in samenspraak met bewoners. Samen stellen we de probleempunten vast en werken we naar een oplossing die zowel de rust in de buurt als de vlotte bereikbaarheid van gemeentelijke diensten en handel beoogt. 

Het toenemende vrachtverkeer door Nieuwmoer-Dorp dient zoveel als mogelijk geweerd te worden om de leefbaarheid te verzekeren.

Doormidden van Kalmthout loopt spoorlijn 12 loopt die onze gemeente letterlijk in twee knipt. Elke spooroverweg is een mogelijk gevaar voor ongevallen. De N-VA moedigt veilige alternatieven zoals een fiets- en voetgangerstunnel aan.

Openbaar vervoer is een belangrijke manier om te kunnen verplaatsen. Goede busverbindingen (o.a. naar Klina) zijn essentieel. We bewaken de belangen van de Kalmthoutenaren in alle mobiliteitsdossiers van andere overheden of maatschappijen op ons grondgebied.

Onze uitgaande jeugd dient ook in het weekend veilig thuis te geraken. Dit kan door het inleggen van één of meerdere nachtbussen volgens een vaste dienstregeling, bij voorkeur in samenwerking met De Lijn.

  • Extra investeren in weginfrastructuur voor alle weggebruikers om Kalmthout veilig en toegankelijk te houden. De aanleg van fietspaden krijgt prioriteit.
  • Verkeersmaatregelen worden objectief bepaald op basis van data en niet op basis van perceptie. Bewoners moeten daarbij goed geïnformeerd en betrokken worden.
  • Een fiets- en voetgangerstunnel aan de belangrijkste spooroverwegen.
  • Goede busverbindingen (o.a. naar Klina) zijn essentieel. We bewaken de belangen van de Kalmthoutenaren in alle mobiliteitsdossiers van andere overheden of maatschappijen op ons grondgebied.
  • In overleg met De Lijn een nachtbus inleggen.

 

 

Veilig thuis

Een veilige gemeente is een collectieve verantwoordelijkheid van zowel politie, het lokaal bestuur als van de burgers.

Met onze lokale politie als partner zetten we volop in op het bestrijden van kleine en grotere overlast. Vandaag werkt onze politiezone Grens met projectteams. De N-VA pleit opnieuw voor wijkagenten. Zij zijn het best geplaatst om de gevoeligheden in de wijk aan te voelen en problemen op tijd te signaleren.

Om het veiligheidsgevoel te vergroten dient verder ingezet te worden op slimme ledverlichting en camera’s op kritieke plaatsen. Het GAS-reglement wordt geëvalueerd om gerichte handhaving van overtredingen en verkeersveiligheid in gevoelige zones te bevorderen.

De N-VA wil een lokaal antidrugsbeleid uitwerken zodat de gemeente snel kan anticiperen op acute probleemsituaties en proactief kan optreden. Preventie maakt deel uit van een geslaagd antidrugsbeleid.

  • Kies opnieuw voor wijkagenten. Zij zijn het best geplaatst om de gevoeligheden in de wijk aan te voelen en problemen op tijd te signaleren.
  • Inzetten op slimme ledverlichting en camera’s op kritieke plaatsen.
  • Evaluatie van het GAS-reglement om gerichte handhaving van overtredingen en verkeersveiligheid in gevoelige zones te bevorderen.
  • Een lokaal antidrugsbeleid uitwerken.

Bruisend gemeenschapsleven en vrije tijd

Van een gemeente een gemeenschap maken, dat is voor de N-VA de echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en onze wijken kan niet onderschat worden. Een levendige gemeente heeft volgens de N-VA ook een bruisend verenigingsleven met gerespecteerde vrijwilligers en een sterke buurtwerking.

De N-VA streeft naar een gelijke behandeling van alle verenigingen in de gemeente.

Lokaal verenigingsleven

Vrijwilligers stellen alles in het werk om hun vereniging of buurt te laten bloeien en verdienen dan ook de nodige financiële en logistieke steun van de gemeente. Ook correcte informatiedoorstroming via gemeentelijke kanalen en gratis advies inzake administratieve verplichtingen zijn cruciaal. Het vrijwilligersportaal promoten we verder.

Lokale verenigingen die evenementen organiseren moeten (terecht) aan strenge normen voldoen, o.a. op vlak van het garanderen van de veiligheid. Daarom kan het opstellen en aanbieden van raamovereenkomsten aan lokale verenigingen een meerwaarde betekenen zodat zij het hoofd kunnen bieden aan belangrijke uitdagingen tegen competitieve prijzen (bv. een  raamovereenkomst inzake beveiligingsdiensten).

Een evenement organiseren vraagt heel wat inspanning en planning vooraf. De gemeentelijke uitleendienst wordt verder versterkt met een aanbod op maat van lokale verenigingen, zoals een evenementen- of fuifkoffer. We stimuleren ook tijdelijk en gedeeld gebruik van ruimten en infrastructuur voor vrije tijd.

Zowel de werking als de infrastructuur van het Jeugdhuis Govio kent heel wat uitdagingen. Om de jeugd in Kalmthout op een laagdrempelige manier samen te brengen is extra ondersteuning noodzakelijk.

  • Verder aanmoedigen en ondersteunen van wijk-, buurt- en straatfeesten om het gemeenschapsleven in de buurt te versterken.
  • Versterken van de gemeentelijke uitleendienst met een aanbod op maat van lokale verenigingen, zoals een evenementen- of fuifkoffer.
  • Raamovereenkomsten opstellen en aanbieden aan lokale verenigingen zodat zij het hoofd kunnen bieden aan belangrijke uitdagingen tegen competitieve prijzen.
  • Stimuleren van het tijdelijk en gedeeld gebruik van ruimten en infrastructuur.
  • Het ondersteunen van jeugdhuis Govio om de Kalmthoutse jeugd op een laagdrempelige manier samen te brengen.

Sport en spel

De N-VA wil dat iedereen in zijn buurt op een kwaliteitsvolle, gezonde en betaalbare manier kan sporten. En dat een leven lang. Bewegen is gezond, het doet er niet toe binnen welke sportdiscipline. Het sportpark biedt heel wat mogelijkheden voor onze inwoners en verenigingen. 

Sporten in Kalmthout stimuleren we verder door o.a. de Kalmthoutse sportverenigingen de nodige ondersteuning via (werkings)subsidies te geven.

Van jongs af aan kunnen bewegen en spelen in eigen buurt. Dat vindt de N-VA belangrijk. Daarom zetten we in op het onderhouden en opfrissen van de sporthal van Achterbroek en de openbare speel- en sportruimtes. Het buurtspeelpleintje met voetbalveldje aan de sporthal van Achterbroek en het buurtspeelpleintje aan Roerdomp in Nieuwmoer krijgen prioriteit om de nodige opfrissing te voorzien. Dit in samenwerking met de betrokken jeugd.

Kalmthout heeft een skatepark aan het station van Kalmthout. De N-VA wil ook in Nieuwmoer een ontmoetingsplek voor jeugd realiseren met skate-infrastructuur, maar ook andere sport- en spelinfrastructuur. Geschikte locaties hiervoor zijn de site tegenover de parochiezaal (Prelaat Deckerstraat) en/of Den Blijdenberg/ oude jongensschool.

  • Kalmthoutse sportverenigingen verder ondersteunen via (werkings)subsidies.
  • Onderhouden en opfrissen van de sporthal van Achterbroek en de openbare speel- en sportruimtes.
  • Een ontmoetingsplek voor jeugd in Nieuwmoer.

Cultuur

Een cultuurbeleid dat dicht bij de mensen staat, daar streeft de N-VA naar. Via Club Kalmthout komen inwoners in contact met het vernieuwde Kalmthoutse cultuurprogramma, wat goed en nodig is.

Domein Diesterweg biedt heel wat mogelijkheden om sport, cultuur, spel en educatie te combineren en open te stellen voor inwoners en verenigingen. Het domein wordt momenteel onderbenut. Een renovatie van de gebouwen en langetermijnvisie voor het domein kunnen zorgen voor een nuttige besteding van het domein en de gebouwen.

Een lokaal cultuurbeleid heeft oog voor wat er in de buurgemeenten gebeurt en zorgt voor een versterkend aanbod. Grensoverschrijdende samenwerking wordt aangemoedigd.

  • Een plan voor domein Diesterweg dat mogelijkheden biedt om sport, cultuur, spel en educatie te combineren. Een renovatie van de gebouwen op het domein.
  • Een lokaal cultuurbeleid dat oog heeft voor wat er in de ruimere regio gebeurt en zorgt voor een versterkend aanbod (complementariteit).

Warmhartig en sociaal Kalmthout

De N-VA gaat voor een warmhartige lokale gemeenschap met een sterk sociaal weefsel. Wie het moeilijk heeft, willen we verder helpen, tot mensen hun situatie hebben verbeterd en zelfredzaam zijn.

Een streng maar rechtvaardig sociaal beleid

Kalmthout kent een sterke stijging van het aantal mensen met een leefloon waardoor het uitbetaalde bedrag aan leefloonvergoedingen en andere individuele hulpverlening sterk is gestegen, en zelfs is verdubbeld in 2024 t.o.v. het bedrag in 2019. Wie het echt nodig heeft, wordt zacht opgevangen en met de nodige begeleiding opnieuw gelanceerd. Via een lokaal activeringstraject zetten we in op het activeren van mensen met een leefloon. Daarnaast voeren we een gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden in zodat we bijdragen aan de integratie van de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. Want wie werkt, loopt minder risico om in armoede en isolatie te belanden. We zijn streng voor zij die misbruik maken van de ondersteuning.

De gemeente heeft een belangrijke signalisatierol. Op regelmatige basis bekijken we of een rechthebbende nog wel voldoet aan de voorwaarden van zijn uitkering, premie of sociale woning, zodat ondersteuning maximaal wordt ingezet voor wie het echt nodig heeft. Het recht op bijstand brengt ook plichten met zich mee, zoals Nederlands leren. De controle op sociale fraude moet strenger. Want wie onterecht bv. een sociale woning verkrijgt, pikt de plaats in van iemand anders. Dat is onrechtvaardig.

  • Inzetten op het activeren van mensen met een leefloon.
  • Een gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden zodat wordt bijgedragen aan de integratie van de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt.
  • De controles op sociale fraude moeten strenger zodat ondersteuning maximaal wordt ingezet voor wie het echt nodig heeft.

Een leeftijdsvriendelijk Kalmthout met aandacht voor de (mentale) gezondheid

Sociale uitsluiting en vereenzaming moeten maximaal vermeden worden door de deelname aan het maatschappelijke en gemeenschapsleven te versterken. Sterke thuisdiensten zorgen ervoor dat mensen op oudere leeftijd langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

De N-VA pleit voor een samenhangend en integraal beleid rond mentaal welbevinden voor elke leeftijdsgroep. Het welzijn van onze kinderen en jongeren verdient veel aandacht.

De gemeente kan een belangrijke rol spelen inzake zorg en (mentaal) welbevinden. Naast het informeren over het lokaal aanbod (eerstelijns)zorg zijn ook buurtanalyses, vormen van partnerschappen, detecteren van zorgnoden, versterken van sociale netwerken, toeleiding naar de juiste zorg en de uitbouw van mantelzorg belangrijke elementen die samen met de eerstelijnszorg Noorderkempen opgenomen moeten worden.

Mensen met een beperking betrekken we mee in het lokaal beleid. Voor verschillende thema’s en acties kunnen zij advies uitbrengen, knelpunten signaleren en meewerken aan sensibiliserende acties.

Digitale inclusie is een prioriteit met initiatieven zoals gratis wifi op openbare plekken en Digidak om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan. De werking van Digidak wordt verder gepromoot en laagdrempelig gemaakt.

Een seniorenconsulent is het eerste aanspreekpunt voor ouderen in Kalmthout. Via het lokaal dienstencentrum en de dorpshuizen verplaatst de seniorenconsulent zich tot in elke wijk. Wanneer dat wenselijk is komt de consulent aan huis.

  • De strijd tegen vereenzaming en sociaal isolement verderzetten.
  • Mensen met een beperking betrekken bij het lokaal beleid.
  • Inzetten op (digitale) inclusie, versterken van sociale cohesie en verbinding tegen eenzaamheid.
  • Stimuleren van zelfstandig wonen op oudere leeftijd met sterke thuisdiensten.
  • Een wijkgerichte seniorenconsulent.
  • Een samenhangend en integraal beleid rond mentaal welbevinden.

Een lokaal beleid rond dierenwelzijn

Een warmhartig Kalmthout betekent ook een lokaal beleid rond dierenwelzijn: een zwerfkattenbeleid dat toeziet op sterilisatie- en identificatieverplichting, verschillende hondenlosloopzones, en het verspreiden van huisdierstickers zodat hulpdiensten bij een interventie weten dat er huisdieren aanwezig zijn.

  • Een lokaal beleid rond dierenwelzijn: zwerfkattenbeleid, verschillende hondenlosloopzones en verspreiden van huisdierstickers.

Lokaal ondernemerschap

Aantrekkelijke dorpskernen en bruisende horeca- en winkelbeleving zijn essentieel voor een levendig en dynamisch Kalmthout. Het strategisch commercieel plan bakent de kernwinkelgebieden en stimuleringsgebieden af waarbinnen subsidies kunnen worden toegekend. Het plan wordt geëvalueerd en waar nodig geactualiseerd.

Als ondernemer wil je graag snel en correct kunnen schakelen. Het starterspakket helpt startende ondernemers goed op weg en de ambtenaar lokale economie is het aanspreekpunt. De N-VA ijvert voor een volwaardig lokaal ondernemersloket waar alle informatie, administratie en dienstverlening inzake ondernemen wordt gebundeld. Ook de ondersteuning en subsidies van hogere overheden waar onze lokale ondernemers recht op kunnen hebben worden overzichtelijk gebundeld. Op die manier beperken we zoveel mogelijk de administratieve lasten voor onze ondernemers en is het voor eenieder duidelijk waar ze met hun vragen en bezorgdheden terechtkunnen.

We streven er zoveel mogelijk naar om samen te werken met onze lokale ondernemers en hen zoveel mogelijk kansen te geven, o.a. bij aankopen en overheidsopdrachten. We moedigen hen aan om met het gemeentebestuur samen te werken als gemeenteleverancier.

De gemeente neemt een regisseursrol op om handelaars samen te brengen en met hen een florerend handelsleven op te zetten: een regelmatig structureel overleg met zowel handelaars als handelaarsverenigingen.

  • Handelsactiviteiten en lokaal ondernemerschap stimuleren met gerichte acties en lange termijn inspanningen.
  • Evalueren en updaten van het strategisch commercieel plan.
  • Een volwaardig ondernemersloket.
  • Zoveel mogelijk samenwerken met lokale onderneemrs, o.a. bij aankopen en overheidsopdrachten.
  • De gemeente neemt een regisseursrol op om handelaars samen te brengen.

Flankerend onderwijsbeleid en kinderopvang

De gemeente organiseert onderwijs als inrichtende macht in drie gemeentelijke scholen: Kadrie, Maatjes en Gitok. Het gemeentelijk onderwijs is een troef om te werken aan kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs voor elk kind. De N-VA wil inzetten op een sterk flankerend onderwijsbeleid en een goede samenwerking met andere onderwijsnetten. Naast huiswerkbegeleiding kunnen zomerscholen een meerwaarde betekenen zodat kinderen en jongeren tijdens de zomervakantie samen kunnen leren én zich amuseren om sterk te starten in het nieuwe schooljaar.

De N-VA wil schoolinfrastructuur verder inzetten voor sociale en culturele nevenfuncties.

De gemeente heeft een ondersteunende rol bij de organisatie van kinderopvang. De gemeente moet samen met verschillende partners (de opvang, cultuur, jeugd, sport, ouders… ) een lokaal buitenschools beleid uitwerken in lijn met de nieuwe regelgeving Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA).

Er moet ruimte zijn voor zelfstandig initiatief, maar de gemeente moet wel waken over voldoende aanbod kinderopvang en bijspringen indien er dringende noden ontstaan. De N-VA ijvert voor betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle kinderopvang. Waar mogelijk worden voorrangsregels ingebouwd voor ouders die werken of een opleiding volgen met het oog op tewerkstelling.

  • Sterk flankerend onderwijsbeleid en goede samenwerking met andere onderwijsnetten.
  • Zomerscholen zodat kinderen en jongeren die dat nodig hebben sterk kunnen starten in het nieuwe schooljaar.
  • Inzetten van schoolinfrastructuur voor sociale en culturele nevenfuncties.
  • Waken over voldoende aanbod in kinderopvang met voorrangsregels voor ouders die werken of een opleiding volgen.