Voorstellen ter beperking negatieve impact van de coronamaatregelen

Op 16 maart 2020

Het coronavirus heeft ook Vlaanderen bereikt in alle hevigheid. Drastische maatregelen werden genomen om de verspreiding van het virus te beperken en om de volksgezondheid veilig te stellen. Sinds 14 maart 2020 zijn alle indoor-evenementen verplicht afgelast, zijn de meeste handelszaken gesloten in het weekend en blijven restaurants en cafés verplicht dicht. Daarnaast zijn ook alle lessen opgeschort tot na de paasvakantie.

Die maatregelen worden genomen in het belang van de volksgezondheid. Onze N-VA-fractie juicht toe dat volksgezondheid als absolute prioriteit wordt gezien. Iedereen moet nu samenwerken om erger zoveel als mogelijk te voorkomen.

De genomen maatregelen van het federaal rampenplan hebben echter ook zware gevolgen voor het dagelijkse leven van iedereen: burgers, maar ook verenigingen en middenstanders. Daarom willen we samenwerken om de sociale en economische gevolgen van die maatregelen te beperken, en de lasten te verdelen.

De Vlaamse Regering heeft meteen na de afkondiging van het rampenplan al heel wat stappen gezet om de meest negatieve gevolgen op te vangen voor de handelaars en bedrijven. Zo komt er een forfaitair bedrag van 4.000 euro voor cafés en restaurants die helemaal moeten sluiten, maar ook een bijdrage van 2.000 euro voor winkels die in het weekend dicht moeten blijven. Ook komt er een steunfonds van 5 miljoen euro voor jeugd en sociaal toerisme.

Ook in onze gemeente ondergaan de mensen – maar ook bedrijven en verenigingen – de gevolgen van de coronacrisis. Gezien de grote inspanning die van iedereen worden gevraagd om het virus in te dijken, moet ook iedereen die de gevolgen van de genomen maatregelen draagt, evenzeer kunnen rekenen op de solidariteit van onze gemeenschap.

Voorstellen om de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen te beperken

Om de lasten te spreiden, stelt onze fractie daarom voor:

  • Om bovenop het forfaitaire bedrag van 4.000 euro van de Vlaamse overheid aan cafés en restaurants die getroffen zijn door volledige sluiting een maandelijkse premie van 500 euro voor de Kalmthoutse cafés en restaurants te voorzien.
  • Om bovenop het forfaitaire bedrag van 2.000 euro voor de winkels die in het weekend moeten sluiten een  maandelijkse premie van 250 euro voor de Kalmthoutse winkels te voorzien.
  • Dat verenigingen die activiteiten hebben moeten afzeggen in gemeentelijke zalen of met huur van gemeentelijke infrastructuur (zoals bv. via de uitleendienst), de huurgelden of de eventuele annulatievergoedingen niet zouden moeten betalen. Reeds betaalde huurgelden zouden moeten worden teruggestort.

De N-VA fractie vraagt aan de gemeenteraad van Kalmthout om bovenstaande voorstellen van beslissing mee goed te keuren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is