N-VA voorstel: stedenband met Oekraïense gemeente in het licht van heropbouw

Op 22 juni 2023

Het Russisch-Oekraïense conflict woedt nog steeds in alle hevigheid en komt dagelijks in het nieuws. Het is een conflict dat ook onze Vlaamse steden en gemeenten treft (opvang Oekraïense vluchtelingen, hoge energieprijzen...). Vlaanderen heeft terecht de kant van Oekraïne gekozen in het conflict met Rusland.

De N-VA heeft aan de gemeenteraad gevraagd om een stedenband of jumelage met een Oekraïense gemeente te sluiten. Zo'n stedenband is niet alleen symbolisch belangrijk, maar faciliteert ook de concrete samenwerking met een Oekraïense gemeente. Die samenwerking is belangrijk, zeker in het licht van de heropbouw van Oekraïne.

Onze gemeente vangt Oekraïense vluchtelingen op wat een noodzaak is. "Meewerken aan de heropbouw en ons hierop voorbereiden is een logische volgende stap. Door een jumelage aan te gaan, gaat de gemeente een duurzaam engagement aan op langere termijn. We hebben de gemeente dan ook gevraagd om met de Oekraïense vluchtelingen in Kalmthout in gesprek te gaan om in eerste instantie de connectie te maken met hun Oekraïense gemeente."

De gemeente neemt het voorstel in beraad en de OCMW-dienst zou de eerste voorbereidingen hiertoe treffen. Een verdere bespreking van het voorstel zal voor september 2023 zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is