N-VA Kalmthout werkt hard verder: terugblik naar 2020

Op 27 januari 2021

Het jaar 2020 was een bijzonder jaar. N-VA Kalmthout is hard blijven verder werken in deze uitzonderlijke tijden. Met onze ploeg hebben we heel wat voorstellen ingediend voor een beter en aangenamer Kalmthout. Wij blikken graag terug naar enkele van onze voorstellen uit 2020:

- De coronacrisis en -maatregelen troffen iedereen hard, ook onze Kalmthoutse ondernemers. Daarom diende N-VA enkele voorstellen in om de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen te beperken. Concreet stelde we een vaste premie voor, voor alle Kalmthoutse winkels die (volledig) moesten sluiten. Een half jaar later deden we opnieuw een voorstel voor onze horeca die nog steeds de deuren moest dichthouden, en keurden we op de gemeenteraad wederom een vaste premie goed. Ook voor de verenigingen die activiteiten gedwongen moesten afzeggen hebben we heel wat ondersteuningsmaatregelen kunnen nemen. We bespreken momenteel over de partijgrenzen heen hoe de verdere steun moet gebeuren.

- Iedere inwoner ontving een Kalmthoutbon van 10 euro om te besteden bij onze lokale ondernemers. Op initiatief van N-VA werd de mogelijkheid ingevoerd om de Kalmthoutbon aan het OCMW van Kalmthout te schenken, die deze op haar beurt doorgeeft aan cliënten in een moeilijke situatie. Op deze manier steunen we niet alleen onze ondernemers, maar ook mensen die een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het OCMW Kalmthout ontving 74 Kalmthoutbonnen (740 euro).

- Omwille van de coronamaatregelen vindt de gemeenteraad voorlopig digitaal plaats. Elke inwoner kan van thuis uit live meevolgen, of achteraf herbekijken. Wanneer de gemeenteraad terug fysiek kan vergaderen, willen we blijven voorzien  dat inwoners op eender welk ogenblik de gemeenteraad kan bekijken, live of achteraf. Na eerdere vragen van N-VA hieromtrent zou het gemeentebestuur “betaalbare en werkbare” voorstellen uitwerken. Omdat dit niet gebeurde bundelde N-VA en Open VLD de krachten en diende een voorstel in voor het instellen van een livestreaming van de gemeenteraad. Het gemeentebestuur maakt hier nu werk van.

- In Nederlandse steden en dorpen worden steeds meer aluminium verkeersborden vervangen door klimaatneutrale exemplaren van bamboe. N-VA Kalmthout vroeg het gemeentebestuur om – wanneer een verkeersbord aan vervanging toe is – te kiezen voor het duurzaam alternatief van bamboe. Zo kan Kalmthout een pionier zijn: de eerste gemeente in België die kiest voor een volledig klimaatneutraal alternatief voor haar bewegwijzering. Concreet vroegen we het gemeentebestuur om bij wijze van proefproject bamboeborden te integreren bij de herinrichting van de Vroente. Samen met het Vlaams Agentschap Wegen & Verkeer wil N-VA Kalmthout, bij positieve evaluatie, dit verder uitrollen in onze groene gemeente.

- N-VA Kalmthout pleitte ervoor om fietsers niet langer voor ‘zinloos rood’ te laten wachten. Aan bepaalde kruispunten is het perfect mogelijk om fietsers veilig door het rood rechtdoor of rechtsaf te laten verder fietsen. N-VA Kalmthout ging op onderzoek uit langs alle Kalmthoutse kruispunten en diende een voorstel in om het verkeersbord ‘rechtsaf vrij voor fietsers’ (B23), na positief advies van de politie, uit te rollen op het Kruispunt Heidestatiestraat/Kapellensteenweg. Het gemeentebestuur keurde ons voorstel goed.

Wij blijven voor Kalmthout hard verder werken. Ons enthousiasme neemt alleen maar toe. Ook in 2021 staan wij paraat om onze mooie gemeente nog mooier en leefbaarder te maken voor ons allemaal.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is