N-VA Kalmthout geeft geen goedkeuring voor het OCMW-meerjarenplan en het budget voor 2014.

Op 29 december 2013

Zowel het meerjarenplan als het budget 2014 zijn een gemiste kans: kleine besparingen en geen visie voor de toekomst.

In de OCMW-raad van december werd in het kader van de BBC het meerjarenplan en budget 2014 aan de raadsleden ter goedkeuring voorgelegd. Een meerjarenplan bevat de besparingen en de investeringen voor de volgende 5 jaar en volgens de N-VA-raadsleden voldoet dit niet.

Buiten het sociale huis, voorzien voor Nieuwmoer, zijn er geen nieuwe initiatieven of concrete voorstellen in onze gemeente om in te spelen op de bedreigingen die, zoals in de rest van Vlaanderen exponentieel zullen toenemen: de vergrijzing en de armoede.

Het OCMW heeft geen visie aangaande het woonbeleid voor de zwakken, bejaarden, mindervaliden en gezinnen met een laag inkomen. Binnen het OCMW kan er minimaal bezuinigd worden. Bezuinigd wordt er vooral op personeel, maar door toenemende pensioenenlast zal er van deze bezuinigingen niet veel te merken zijn.

Om binnen de toegekende gemeentelijke bijdrage te blijven, zal het OCMW in de periode 2014-2019 nog omvangrijke besparingen moeten zoeken en/of nieuwe inkomsten vinden. De huidige conjunctuur en de uitbreiding van Europa brengt gevaren met zich mee zoals een stijging van het aantal werklozen en buitenlandse steunzoekers. CD&V neemt ook geen initiatieven om  de verdoken armoede in onze dorpsgemeenschap op te sporen en steun te geven aan deze mensen.

De N-VA vindt dat het OCMW haar stem meer moet laten horen bij het gemeentebestuur dat blijkbaar een voorkeur geeft aan andere en meer prestigieuze projecten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is