Halfweg bestuursperiode 2019-2024

Op 13 januari 2022

Drie jaar na de verkiezingen van 2018 zijn we halfweg de bestuursperiode 2019-2024. Een goed moment vindt N-VA Kalmthout om een evaluatie te maken van de verwezenlijkingen en tekortkomingen van het CD&V-bestuur. De N-VA gemeenteraadsleden stellen enkele opvallende zaken vast.

Nieuw gemeentehuis en turnhal

De twee grootste investeringsprojecten van deze legislatuur zijn de bouw van een nieuw gemeentehuis en van een turnhal op het sportpark Heikant. Hoewel N-VA  voorstander is van beide projecten, vallen ze veel duurder uit dan initieel geraamd. Het gemeentehuis stijgt van 6,4 naar 8,4 miljoen euro. Ook de turnhal stijgt van 3,7 naar 5,4 miljoen euro. Een stijging van respectievelijk 31% en 46%. Volgens het CD&V-bestuur is dit te wijten aan een stijging van de bouwprijzen en enkele aanpassing aan de plannen. De initiële plannen van de turnhal zouden ook al dateren van 2013. Fractieleider Stephanie Devos reageert: “Een meerkost van 2 miljoen euro voor elk project is niet louter te wijten aan een stijging van de bouwprijzen natuurlijk. Bovendien kostte het hele sportpark Heikant – dat in augustus 2016 opende – zo’n 7 miljoen euro. Dat de turnhal alleen al 5,4 miljoen euro kost is opmerkelijk (wat een eigen inbreng van 2 miljoen euro voor de gemeente betekent). Dat de initiële plannen eigenlijk al dateren van 2013 is ook geen argument en alleen maar tekenend: de turnhal had er al lang kunnen staan.”

Leningen van 7,5 miljoen

Door de aangepaste raming van de twee grootste investeringsprojecten (gemeentehuis en turnhal) zullen de leningen verdeeld over vijf jaar stijgen van 5,4 naar 7,5 miljoen euro. “Dat maakt dat de schuldafbouw de eerstvolgende jaren niet zal worden verdergezet. Onze schuldgraad is nu behoorlijk goed, maar we moeten toch opletten dat deze sterk onder controle wordt gehouden.”.

Langdurend renovatieproject: het Kalmthoutse zwembad

Het zwembad van de gemeente Kalmthout opende in december 2018 opnieuw na een grondige renovatie om ‘jarenlang zwemmers te ontvangen in de beste omstandigheden’. “Dat is helaas niet het geval”, stelt gemeenteraadslid Anita Van der Poel. “De meerkost van de renovatie bedroeg zo’n 160.000 euro en sinds de opening hebben er nog tal van werken plaatsgevonden en dat zal ook in de toekomst nog het geval zijn.” In 2022 zal de verwarmingsinstallatie hersteld moeten worden (+ 57.553 euro) en zullen de voorfilters vervangen worden alsook een nieuwe collector worden geplaatst (+60.000 euro). “We hopen dat hiermee het einde in zicht is, en er geen verborgen gebreken blijven opduiken”, besluit Anita Van der Poel.

Investeringen fietspaden, rioleringswerken en RUPs worden uitgesteld of niet gerealiseerd

In de plannen van het CD&V-bestuur ziet N-VA Kalmthout enkele investeringsuitgaven jaar na jaar opschuiven: de investeringsuitgaven voor fietspaden, rioleringswerking en RUPs (ruimtelijke uitvoeringsplannen) worden telkens voorzien om vervolgens opnieuw uitgesteld te worden.

Fietspaden

“Voor de aanleg van fietspaden langs gewestwegen wordt nochtans vaak een ‘module 13’ toegepast, wat betekent: Vlaanderen financiert; de gemeente heeft het project in handen”, zegt Stephanie Devos. “Dat het geen eenvoudige dossiers zijn, dat begrijpen wij. Maar als CD&V in 2006 er een verkiezingsbelofte van maakt om tegen 2012 langs elke gewestweg een fietspad te hebben, hoeven wij er natuurlijk geen tekening bij te maken. We zijn vandaag 10 jaar later.”

Rioleringswerken

“Voor de rioleringswerken zien we eenzelfde tendens als bij de fietspaden”, vult gemeenteraadslid Sigrid Van Heybeeck aan. “De Kalmthoutse rioleringsgraad ligt met 78% nochtans stevig onder het Vlaamse gemiddelde van 88%. Een tandje bijsteken is dus nodig. Zeker omdat ook hier de streefdatum (2015) al enige jaren achter ons ligt.”

RUP's

“Ook alle RUP’s  (ruimtelijke uitvoeringsplannen) worden vooruitgeschoven. Een RUP bepaalt waar en hoe er in de toekomst gebouwd en verbouwd mag worden. De problemen in Dennendael Heide met de opeenvolgende bouwaanvragen hadden vermeden kunnen worden indien er sneller een RUP Woonbos II werd gerealiseerd. Hier worden nu gelukkig wel stappen in gezet.”

Personeels- en werkingskosten blijven stijgen

De personeel en werkingskosten blijven stijgen: van 9,5 miljoen euro in 2018 naar 12,6 miljoen euro in 2025. “Dat is natuurlijk niet louter loonindexering”, zegt gemeenteraadslid Gilles Delcroix.

Steunmaatregelen omwille van corona

N-VA Kalmthout heeft begrip dat omwille van de COVID-19 crisis de prioriteiten soms verschuiven, maar vele zaken staan los van de crisis en dateren vóór er nog maar sprake was van corona.

De financiële impact van de COVID-19 crisis lijkt (tot nu toe) te zijn meegevallen voor het gemeentebestuur Kalmthout. De meeste extra kosten werden door de hogere overheden vergoed. Vanuit Kalmthout kon zo’n 400.000 euro uitgegeven worden aan steunmaatregelen (Kalmthoutbon en Kalmthoutse steun voor ondernemingen en verenigingen). “We hebben over de partijgrenzen heen - meerderheid en oppositie –samengewerkt om tot een mooi pakket aan steunmaatregelen te komen. Aangezien de crisis nog niet voorbij is, zullen we afhankelijk van het verloop opnieuw over bijkomende ondersteuningsmaatregelen moeten nadenken”, zegt Stephanie Devos.

Extra investeringen in cultuur en bosontwikkeling

Er zijn natuurlijk ook positieve aspecten waar N-VA Kalmthout zich volledig in kan vinden. “Zo zal er deze legislatuur bijvoorbeeld meer geïnvesteerd worden in cultuur en vanaf 2022 wordt er jaarlijks budget voorzien voor bosontwikkeling. De blikvanger van de legislatuur is het nieuwe gemeentehuis. Wij zijn tevreden dat Kalmthout tegen 2024-2025 een nieuw gemeentehuis zal hebben, dan toch na twee verkiezingsbeloften en ondanks de stevige meerkost”, besluiten de N-VA gemeenteraadsleden.

                                                                                                                

N-VA gemeenteraadsleden Jef Duerloo, Anita Van der Poel, Sigrid Van Heybeeck, Gilles Delcroix en Stephanie Devos.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is