Fietsers ongestraft door het rood wanneer dit veilig kan

Op 28 november 2020

Als het van N-VA Kalmthout afhangt moeten fietsers binnenkort niet langer wachten voor ‘zinloos rood’ aan kruispunten indien fietsers veilig door het rood rechtsaf kunnen slaan. Recent kwamen de minister van mobiliteit en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) immers overeen om een verkeersbord ‘rechtdoor/rechtsaf vrij voor fietsers’ (B22/B23) uit te rollen langs Vlaamse gewestwegen.

Het initiatief hiervoor ligt bij de gemeente, die na een positief advies van de lokale politie een dergelijk bord kan aanvragen bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). In dat opzicht ging N-VA Kalmthout dan ook  op onderzoek uit langsheen de Kalmthoutse kruispunten. “Aan het kruispunt Heidestatiestraat/Kapellensteenweg kunnen fietsers lang voor het rood staan terwijl zij veilig rechtsaf kunnen slaan. Fietsers die het rood licht negeren riskeren daarvoor nu een boete“, zegt gemeenteraadslid en fervent fietser Jef Duerloo (N-VA). “Daarom vragen we het gemeentebestuur om het plaatsen van het verkeersbord ‘rechtsaf vrij voor fietsers’ op die locatie te onderzoeken. Natuurlijk moet de veiligheid van alle weggebruikers primeren. Een dergelijk bord is dan ook niet wenselijk aan kruispunten waarbij bijvoorbeeld fietsers in conflict kunnen komen met auto’s, maar dat lijkt ons hier niet het geval“, verduidelijk Jef Duerloo.

N-VA Kalmthout vraagt op de gemeenteraad van 30 november 2020  het gemeentebestuur om het plaatsen van het verkeersbord ‘rechtsaf vrij voor fietsers’ te onderzoeken zodat fietsers niet langer voor ‘zinloos rood’ moeten wachten

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is