Meerjarenplanning: CD&V beloofde in 2006 om in 2012 langs elke drukke weg een fietspad aan te leggen. We zijn vandaag 10 jaar later…

Op 22 december 2022

“Dat is helaas de rode draad doorheen de plannen in Kalmthout. De beloftes of investeringen verschuiven niet alleen binnen één legislatuur, maar over legislaturen en verkiezingsperioden heen”, zegt N-VA fractieleider Stephanie Devos. N-VA Kalmthout is dan ook kritisch over de aangepaste meerjarenplanning voor Kalmthout.

“Elke (lokale) overheid krijgt te kampen met hoge energieprijzen en indexatie van de lonen, dus wij kunnen enigszins begrip opbrengen dat het geen gemakkelijke tijden zijn” benadrukt Stephanie Devos (N-VA). “Maar wanneer beloftes en plannen al zo lang meegaan, kan je de niet-realisatie ervan niet louter wijten aan de huidige crisis.”

Uitgestelde en niet-gerealiseerde investeringen

Enkele voorbeelden: in 2006 beloofde CD&V Kalmthout om in 2012 langs elke gewestweg een fietspad te realiseren. “Geen eenvoudige dossiers, maar wel belangrijk: het gaat immers om verkeersveiligheid. We zijn vandaag 10 jaar later, en ik hoef er natuurlijk geen tekening bij te maken.”

Bovendien wordt al twee verkiezingsperioden op rij een nieuw gemeentehuis met bijhorende dienstverlening beloofd. Het gemeentehuis zou er eind deze legislatuur dan toch (hopelijk) komen, weliswaar met een flinke meerkost van 31% (van 6,4 naar 8,4 miljoen euro). Ook zien we elk jaar opnieuw dezelfde rioleringswerken opduiken en opnieuw verschuiven in de tijd. Onze rioleringsgraad ligt nochtans ruim onder het Vlaamse gemiddelde (78% voor Kalmthout; 87% Vlaams gemiddelde).

 

“Nood aan betere planning om efficiënter financieel beheer te kunnen voeren"

In de aangepaste meerjarenplannen lezen we dat “er in de nabije toekomst extra financiering nodig zal zijn en er nood is aan een betere planning om efficiënter financieel beheer te kunnen voeren”. Dat zegt niet N-VA Kalmthout, maar de Kalmthoutse financiële dienst.

Als we vergelijken met onze buurgemeenten, heeft Kalmthout het grootste personeelsbestand: 9,1 VTE op 1000 inwoners, terwijl dit in onze buurgemeenten gemiddeld 7,6 VTE op 1000 inwoners is. Daarnaast beschikt of voert de gemeente het beheer over een 60tal gebouwen. “Dat weegt natuurlijk zwaar door op de huidige gemeentewerking, niet in het minst met de stijgende loon- en energiekosten.” Het lijkt N-VA Kalmthout dan ook uitermate belangrijk om in de toekomst een efficiënter patrimoniumbeheer uit te bouwen en de exploitatie uitgaven onder controle te houden, zodat de nodige budgettaire ruimte behouden blijft om lang geplande en broodnodige investeringsprojecten werkelijk uit te voeren”, besluit Stephanie Devos.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is