Asielcentrum Kalmthout: geen communicatie, geen informatie, geen duidelijkheid

Op 28 oktober 2020

Maandag 2 november zal het asielcentrum zijn deuren openen, in volle coronatijd. Voorlopig worden er 39 asielzoekers gehuisvest. Omdat de brandtrap niet brandveilig is verklaard, mag enkel het gelijkvloers in gebuik worden genomen.

Bij aanvang hekelde de N-VA de non-communicatie naar onze inwoners en gemeente toe. Er werd ons op het hart gedrukt dat de communicatie zou beteren. Maar nu, zo'n 7 maanden verder, ontvangen we slechts enkele dagen op voorhand dat het asielcentrum zijn deuren zal openen. De buurtbewoners ontvingen nog géén informatie van Fedasil of van de Staatssecretaris van Asiel en Migratie (CD&V). De belofte om steeds en tijdig te communiceren werd alvast verbroken.

Van links naar rechts waren we het allemaal eens dat dit niet de geschikte locatie is om asielzoekers op te vangen. De locatie is niet veranderd. De vraag waarom het nu dan plots wel een geschikte locatie zou zijn, werd handig ontweken.

Ook over het statuut van de asielzoekers kregen wij geen duidelijkheid. Nochtans heel belangrijk om een correcte opvang te kunnen voorzien en al dan niet integratietrajecten op te starten. Gaat het om asielzoekers in afwachting van een verblijfsvergunning? Gaat het om asielzoekers die moeten terugkeren? Hoe lang zullen zij in het asielcentrum verblijven? Moeten zij regelmatig terug naar Brussel? Die antwoorden moest het gemeentebestuur ons schuldig blijven.

Kortom: geen communicatie, geen informatie, geen duidelijkheid. Wél dat de deuren openen in volle coronatijd. De N-VA gaat niet akkoord met deze gang van zaken

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is