Ambitieus energie- en klimaatactieplan: haalbaar en betaalbaar?

Op 27 juni 2022

De gemeenteraad van mei 2022 keurde het Kalmthoutse energie- en klimaatactieplan goed. De gemeente stelde dat plan op in samenwerking met de provincie Antwerpen en IGEAN. De N-VA ondersteunt het plan, maar is kritisch.

CO2-uitstoot verminderen

Kalmthout wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent verminderen. De gemeente gaat voor 40 procent minder dan in 2011. Het energie- en klimaatactieplan formuleert verschillende doelstellingen om dat te bereiken.

De N-VA is kritisch

“Het is positief dat op lokaal niveau een energie- en klimaatactieplan opgemaakt wordt. Daarom hebben wij het plan goedgekeurd. Toch zijn we kritisch. Als het over klimaatdoelstellingen gaat, worden dikwijls niet de meest realistische doelstellingen geprezen, maar wel de spectaculairste”, zegt fractievoorzitter Stephanie Devos.

Realistische doelstellingen

“Klimaatverandering tegengaan is de taak van iedere burger”, vult gemeenteraadslid Karin Dekeulener aan. “Als lokaal bestuur moet je het goede voorbeeld geven en een voortrekkersrol spelen. Het is positief en lovenswaardig dat de gemeente werk maakt van een publiek laadpunt voor elektrische auto’s per 100 inwoners, volledig wil overschakelen naar ledverlichting en streeft naar een energieneutraal gemeentehuis en een energieneutrale gymhal.”

Minder haalbare doelstellingen

Daartegenover staan ook minder realistische doelstellingen zoals het verminderen van de verharding met 1m2 per inwoner, minstens een extra boom en een halve meter haag of gevelbeplanting per inwoner, de renovatiesnelheid verhogen zodat tegen 2050 alle woningen een energielabel A behalen en het aantal ingeschreven wagens verminderen. “Laat ons duidelijk zijn: dat zijn doelstellingen waar we achter staan, maar ze zijn volgens ons niet allemaal even haalbaar of betaalbaar”, benadrukt gemeenteraadslid Karin Dekeulener.

Ambitieuze, haalbare én betaalbare doelstellingen

“De N-VA wil ambitieuze, haalbare en betaalbare doelstellingen. Als we meer kunnen doen, moeten we ons daarvoor engageren. Maar het oplijsten van doelstellingen waarvan we weten dat ze niet haalbaar zijn, brengt ons niet vooruit”, concluderen gemeenteraadsleden Karin Dekeulener en Stephanie Devos

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is