N-VA Kalmthout wil sociale fraude aanpakken

Op 7 juni 2021

N-VA Kalmthout diende een voorstel in om onderzoek te doen naar buitenlandse eigendommen van sociale verhuurders. De gemeente tekent in op een raamovereenkomst met de Vlaamse Regering. “Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor diegenen die er effectief recht op hebben”, zegt gemeenteraadslid Gilles Delcroix.

Een sociale woning huren en tegelijk een woning bezitten: het mag niet. De controle op binnenlands onroerend bezit kan door de sociale verhuurder eenvoudig gecontroleerd worden, maar voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo makkelijk. Om deze vorm van sociale fraude in het buitenland aan te pakken kunnen lokale besturen beroep doen op vijf gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) stelde hiervoor een raamovereenkomst ter beschikking.

“Het kan niet dat je in Kalmthout een sociale woning huurt en tegelijk een woning of bouwgrond bezit. Door nu ook meer op eventuele buitenlandse eigendommen te controleren kan deze fraude aangepakt worden. We vragen dan ook dat de gemeente Kalmthout via de sociale huisvestingsmaatschappij ‘De Ideale Woning’ en het sociaal verhuurkantoor (SVK) ‘Het Sas’ in deze overeenkomst intekent.”

Eerder liepen hiervoor al succesvolle projecten in Antwerpen, Lier en Hamme. Zo moesten 25 gezinnen in Lier hun sociale woning afstaan, omdat ze gronden, appartementen en/of huizen bezaten. Ook moesten ze de onterecht gekregen sociale kortingen op de huurgelden terugbetalen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is